Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Ιθαγενείς ενάντια στον νεολιμπεραλισμό

| Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015
Πρόκειται για ειδήσεις που δεν πρόκειται να δείτε σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι, και πώς αυτό θα ήταν δυνατό, όταν η πληροφόρηση είναι ελεγχόμενη και απολύτως υποταγμένη σε παγκόσμια συμφέροντα. Στη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα στη Βραζιλία, εδώ και μια πενταετία, οι αυτόχθονες πληθυσμοί έχουν εντείνει τον αγώνα για την ελευθερία τους απέναντι στη ληστρική επιδρομή του καπιταλισμού στις πατρογονικές τους εστίες. Στη Βραζιλία ζουν περισσότερες από 300 διαφορετικές φυλές αυτόχθονων, πληθυσμού κοντά στο 1.000.000, φυλές οι οποίες άρχισαν να βλέπουν την καταπιεστική μανία του κράτους με αφορμή το Μουντιάλ που διοργανώθηκε στη χώρα, ενώ έπεται και συνέχεια, διότι η Βραζιλία θα αναλάβει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Κατά χιλιάδες οι πληθυσμοί αυτοί εκτοπίζονται, ενώ η γη τους λεηλατείται συστηματικά προκειμένου να "ανταποκριθεί" στις απαιτήσεις του διεθνούς κεφαλαίου.

Η φυλή Kayapo, κατοικεί στα νότια της λεκάνης του Αμαζονίου και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εγκατάστασης υδροηλεκτρικού εργοστασίου, που ακούει στο όνομα "Belo Monte". O αγώνας τους για τη διατήρηση της κοινότητάς τους είναι άξιος θαυμασμού, καθώς δεν παραιτούνται, αν και με ελάχιστες δυνάμεις, από τον σκοπό τους. Καταλαμβάνουν εργοτάξια, σαμποτάρουν τις εργασίες, συγκρούονται με τον στρατό και την αστυνομία, προκειμένου να διαφυλάξουν την ίδια τους τη ζωή.

Παράλληλα, άλλες φυλές, όπως οι Pataxo Ha Ha Hae, προσπαθούν να προστατέψουν τη γη τους από τους μεγαλοτσιφλικάδες, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τίτλους ιδιοκτησίας και εκμεταλλεύονται εκτάσης δασών και εύφορων περιοχών, στηριζόμενοι σε παλιότερο καθεστώς που ευνόησε παράνομα την οικειοποίηση αυτή. Οι ινδιάνοι αποκλείουν δρόμους και εισβάλουν με όπλα στα αγροκτήματα, εκδιώκοντας τους μεγαλογαιοκτήμονες, ενώ οι τελευταίοι δε διστάζουν να προβοκάρουν, καίγοντας δάση με τη βοήθεια ιδιωτικών security.

Τα παραπάνω αποτελούν μονάχα μερικά ενδεικτικά παραδείγματα της σκιάς που απλώνεται στον Αμαζόνιο, και της στοχοποίησης των γηγενών πληθυσμών, σε μια εκκαθάριση η οποία ουσιαστικά ποινικοποιεί το δικαίωμα στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση των λαών αυτών. Το περιβάλλον υποφέρει, τα τροπικά δάση βιάζονται, και οι άνθρωποι που συνέδεσαν τη ζωή τους με τα χώματα αυτά, βιώνουν την καταπίεση στο όνομα της "προόδου". Ο νεολιμπεραλισμός στην ουσία του, σε μια βίαιη επίδειξη δύναμης μέσω "projects" απέναντι σε ανήμπορους, που εμφανίζουν όμως το ηθικό σθένος και κουράγιο να αντισταθούν. Με τόξα, με χέρια, με μαχαίρια, με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους, για εκείνους, το μέλλον των παιδιών τους, και το αίσθημα της αξιοπρέπειας που γεννά το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή.

Κώστας Κ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή