Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Η κατεστραμμένη γη από την εκβιομηχάνιση

| Σάββατο 3 Αυγούστου 2013
Στο Dapu της Κίνας, αγροτική περιοχή στην καρδιά των κινεζικών σιτοβολώνων, μία Κινέζα αγρότισσα καλλιεργεί στάχυα που η ίδια δεν θα τολμούσε ποτέ να χρησιμοποιήσει για τροφή. Εργοστάσιο χημικών κοντά στη φάρμα της, ρίχνει τα απόβλητά του κατευθείαν στην τοπική αρδευτική λίμνη, όπως η ίδια λέει, και τη μετατρέπει σε ένα φθορίζον μπλε υγρό που θυμίζει αντιψυκτικό. Περπατώντας στους κοντινούς ορυζώνες, ορισμένοι αγρότες εμφάνισαν παράξενες φουσκάλες στα πόδια τους. «Τίποτα δεν βγαίνει από αυτά τα φυτά», λέει η αγρότισσα. Καλλιεργεί ρύζι το οποίο δεν μπορεί να… πουληθεί λόγω της χαμηλής του ποιότητας, αλλά το χρησιμοποιεί για να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις που χορηγούν οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου ως αντισταθμιστικά μέτρα για τη ρύπανση της περιοχής. Αλλά το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τα έσοδα που είχε όταν το έδαφος ήταν καθαρό, λέει εκείνη. «Τα φυτά μοιάζουν ζωντανά αλλά στην πραγματικότητα είναι νεκρά μέσα τους»., προσθέτει.

Οι εμπειρίες αυτές όπως των αγροτών στο Dapu, στην επαρχία Χιουνάν στο κέντρο της Κίνας, αποκαλύπτουν το ολοένα και μεγαλύτερο «μέτωπο» που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στην προσπάθειά της να περιορίσει τη ρύπανση. Για χρόνια, σημειώνει η εφημερίδα Wall Street Journal, η προσοχή της κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στον κακής ποιότητας αέρα και τα μολυσμένα νερά που αποτελούσαν «πληγή» για τις ολοένα αναπτυσσόμενες πόλεις της Κίνας. Ωστόσο πρόσφατες αναφορές ανέδειξαν την έκταση της ρύπανσης και εκτός αστικών περιοχών, στην ύπαιθρο και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ερευνητές που συνεργάζονται με το κινεζικό κράτος υποστηρίζουν πως σε ποσοστό από 8 έως 20% η καλλιεργήσιμη γη της Κίνας ενδεχομένως να έχει μολυνθεί με βαρέα μέταλλα - δηλαδή από 25 έως 60 εκατομμύρια εκτάρια. Απώλεια ακόμα και του 5% της γης αυτής θα ήταν καταστροφική, λένε, καθώς η καλλιεργήσιμη έκταση θα έπεφτε κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 296 εκατομμυρίων εκταρίων που είναι αναγκαία να καλλιεργούνται για να τραφεί ο πληθυσμός των 1,35 δισ. ανθρώπων. Η «τοξική» εξέλιξη των αγροτικών περιοχών της Κίνας αποδίδεται σε δύο τάσεις, λένε οι περιβαλλοντολόγοι: αφενός την επέκταση των βιομηχανιών που ρυπαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σε απόσταση ασφαλείας από τα πληθυσμιακά κέντρα, αφετέρου την εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων προκειμένου οι καλλιέργειες να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες τροφικές ανάγκες της χώρας. Τις αλλαγές αυτές επιτάχυνε ο ταχύς ρυθμός αστικοποίησης σε μία χώρα όπου το 2012, για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της, καταγράφηκαν περισσότεροι πολίτες να ζουν στα αστικά κέντρα παρά στις αγροτικές περιοχές.

πηγή: EcoAntistasi via Yousay 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή