Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Οικοκοινότητες: δύο παραδείγματα από την Ελλάδα

| Κυριακή 24 Μαρτίου 2013
"Αν περιμένουμε τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, θα γίνουν πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά. Αν ενεργούμε ως άτομα, θα γίνουν επίσης πολύ λίγα, πολύ αργά. Όμως αν ενεργούμε ως Κοινότητες, μπορούν να γίνουν Πολλά και Έγκαιρα."

Τα εγχειρήματα των Οικοκοινοτήτων αναπτύχθηκαν στη βάση της λογικής της Αυτονομίας, της Αυτάρκειας, της Αυτοδιαχείρισης των πόρων που προσφέρει το Περιβάλλον, για μια ζωή πιο οικολογική, πιο συνεργατική, πιο βιώσιμη, πιο ανθρώπινη. Κοινότητες όσο είναι δυνατόν ανεξάρτητες από το, καταστροφικό για τη Γη και τον Άνθρωπο, παγκόσμιο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, που ελέγχεται από μία χούφτα ανθρώπων και που μπορεί να διαλύσει μια χώρα σε μία νύχτα. Όπως έκανε στην Αργεντινή το 2001 και όπως κάνει στην Ελλάδα και την Κύπρο τώρα. Με βοήθεια ο ένας στον άλλο και απλή, φθηνή αλλά σύγχρονη τεχνολογία, σχεδόν τελείως ανεξάρτητα από τη γενική οικονομική κατάσταση, ακόμη και στην πόλη, τα νοικοκυριά και οι τοπικές κοινότητες, μπορούν:

1. Να γίνουν σχεδόν αυτάρκεις στα βασικά: Στέγη, Υγιεινή Τροφή, Ενέργεια, Εργασία και Αγάπη
2. Να προετοιμαστούν για μία πιθανή οικονομική ή/και οικολογική κατάρρευση
3. Να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητές τους
4. Να περνούν περισσότερο ανθρώπινα, ζώντας τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, τον εθελοντισμό

Γιατί: Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Οικονομικό πόλεμο. Άλλοι τον λένε "Οικονομική Κρίση", άλλοι "Κρίση Χρέους". Άλλοι τον λένε Εμπορικό Πόλεμο ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ασία. Άλλοι τον ονομάζουν 4ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι τον λένε πόλεμο αναδιανομής πλούτου από τους μη έχοντες, σε αυτούς που έχουν ήδη υπερβολικά πολλά. Όπως και σε κάθε πόλεμο, τα θύματα είναι τα συνήθη, οι αδύναμοι, και είναι ήδη εδώ, στο σπίτι μας ή δίπλα μας. Εκατομμύρια άνεργοι, νεόπτωχοι, νεοάστεγοι. Δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στα βασικά.

Οι "ειδικοί", προειδοποιούν: Αυτή η κρίση θα κρατήσει πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα οικολογικό σύστημα που καταρρέει και ο πληθυσμός γερνάει. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Χρειαζόμαστε σήμερα πραγματικά μια πολιτική ελπίδας, που θα εξαλείψει το φόβο και το αίσθημα της αδυναμίας μπροστά σε μεγασυστήματα που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Ένα ευρύ δίκτυο κοινοτήτων που θα προκύπτει ως κοινωνική αναγκαιότητα και όχι από προσωπική ανάγκη, που θα ενοποιεί την καθημερινή οικονομική, κοινωνική, οικολογική και πολιτική ζωή των μελών του και θα έχει στόχους τέτοιους που θα αποτελούν τοπικές εκφράσεις παγκοσμίων στόχων, είναι πραγματοποιήσιμο και εφικτό στις σημερινές συνθήκες. 

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα οικοκοινοτήτων που μας έρχονται από τη Βόρεια Εύβοια ("Free and Real") και τον Μαραθώνα ("Σπιθάρι"), βασισμένα στην αναγκαιότητα την οποία αναφέραμε παραπάνω. Εκτενή αναφορά - αφιέρωμα για τις οικοκοινότητες θα έχουμε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας "Μηδέν Τελεία", οπότε προς το παρόν θα αφήσουμε τα δύο κατατοπιστικά video να μας ξεναγήσουν σε αυτά τα projects.

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή