Πρόσφατα, η συντακτική ομάδα του The House of Iconoclast, είχε την ευκαιρία να κάνει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Troy Southgate, σχετικά με την πολιτική φιλοσοφία του Εθνικοαναρχισμού. Από τη σελίδα του Exit Area και το περιοδικό Μηδέν Τελεία, έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στις αρχές του Εθνικοαναρχισμού και έχουμε επίσης φιλοξενήσει τον Troy Southgate.Ο Troy Southgate αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στον χώρο των counter politics, που έχει εμπνεύσει αρκετούς νέους - και όχι μόνο, στο να εμπλουτίσουν τη θεώρηση του κόσμου με έναν διαφορετικό τρόπο, απορρίπτοντας το δόγμα Δεξιάς και Αριστεράς. Aποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Kent στο Canterbury το 1997 και είναι κυρίως γνωστός για την παλαιότερη πολιτική του δράση σε διάφορες επαναστατικές εθνικιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, συνίδρυσε τη δεξαμενή σκέψης "New Right" μαζί με τον εκλιπόντα Jonathan Bowden, είναι συγγραφέας, μουσικός σε διάφορα projects και υποστηρικτής του Εθνικοαναρχισμού. Έχει επίσης ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο Black Front Press το 2010, όπου συνεχίζει να εργάζεται ως αρχισυντάκτης μέχρι σήμερα.
[HoI] Μπορείτε να δώσετε μια αρχική σύνοψη της πολιτικής φιλοσοφίας του Εθνικοαναρχισμού;
[TS] Ο πιο συνοπτικός τρόπος για να περιγράψουμε τον Εθνικοαναρχισμό είναι να φανταστούμε μια αποκεντρωμένη κοινοτική δομή, τύπου "χωριού", πλήρως αυτάρκη, όπου οι κάτοικοι συμφωνούν σε μια γενική συναίνεση. Ο αναρχισμός είναι φυσικά η πιο σημαντική αρχή, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα κεντρικό ή ενοποιητικό όραμα που να συνδέει την κοινότητα. Αυτό σχετίζεται με μια προκαθορισμένη δέσμευση σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να είναι οτιδήποτε: από χορτοφαγία και φυσιολατρία έως χριστιανισμό, ισλάμ, ιουδαϊσμό ή οτιδήποτε ενδιάμεσο. Θα μπορούσε ακόμη και να περιλαμβάνει φαντασιακά στοιχεία, όπως μεσαιωνικά ή επιστημονικής φαντασίας θέματα. Εφόσον η κοινωνία παραμένει αναρχική, όλα είναι δυνατά.
[HoI] Πώς διαφέρει ο Εθνικοαναρχισμός από τον Αναρχοπριμιτιβισμό;
[TS] Σε πολλές περιπτώσεις δεν διαφέρει, αλλά σε άλλες διαφέρει. Αυτό που εννοώ είναι ότι ο Εθνικοαναρχισμός είναι τόσο δυναμικός, που μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ορισμένες κοινότητες μπορεί να είναι συνειδητά πρωτογονιστικές, επιδιώκοντας έναν τέτοιο τρόπο ζωής, ενώ άλλες μπορεί να βασίζονται σε διαφορετικές αρχές. Δεν είμαστε αντίθετοι στον πρωτογονισμό, προσωπικά τον θεωρώ πολύτιμο. Ωστόσο, η σύγχρονη πολιτισμική δομή είναι από τη φύση της μη βιώσιμη και, όπως όλες οι αυτοκρατορίες, τελικά θα παρακμάσει. Αυτό σημαίνει ότι πολλές τεχνολογίες που θεωρούμε δεδομένες σήμερα δεν θα είναι διαθέσιμες στο μέλλον. Τα εργοστάσια θα σταματήσουν να τις παράγουν και οι μεταφορές θα καταρρεύσουν. Αυτή η διαδικασία δεν θα είναι ξαφνική, αλλά σταδιακή. Το πιο σημαντικό είναι το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτήν την εξέλιξη. Το κλειδί είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμες εναλλακτικές στο περιθώριο, που θα μπορούν να αντέξουν αυτή τη σταδιακή αποσύνθεση.
[HoI] Ποια είναι η σχέση μεταξύ Εθνικοαναρχισμού και εθνοτικού διαχωρισμού;
[TS] Ο Εθνικοαναρχισμός συχνά παρερμηνεύεται ως μια μορφή φυλετικού διαχωρισμού, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Η βασική αρχή είναι η εθελοντική οργάνωση κοινοτήτων γύρω από κοινές αξίες, ταυτότητα ή τρόπο ζωής και όχι η επιβολή διαχωρισμού μέσω κρατικής εξουσίας.
Αν κάποιοι άνθρωποι επιλέξουν να ζήσουν σε μια κοινότητα με συγκεκριμένα πολιτισμικά ή εθνοτικά χαρακτηριστικά, αυτό θεωρείται αποδεκτό, εφόσον είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και όχι εξαναγκασμού.
Το βασικό στοιχείο είναι η αυτοδιάθεση και όχι η επιβολή.
[ΗοΙ] Πώς βλέπετε τον ρόλο του κράτους σε αυτό το μοντέλο;
[TS] Το κράτος θεωρείται περιττό και συχνά επιζήμιο. Ο Εθνικοαναρχισμός υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση των κεντρικών κρατικών δομών και την αντικατάστασή τους με αποκεντρωμένες, αυτόνομες κοινότητες.
Οι άνθρωποι θα οργανώνονται τοπικά, λαμβάνοντας αποφάσεις μέσω άμεσης συμμετοχής και συναίνεσης, χωρίς την ανάγκη για ιεραρχικές εξουσίες.
[ΗοΙ] Πώς μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά μια τέτοια ιδέα στη σύγχρονη κοινωνία;
[TS] Η εφαρμογή δεν πρόκειται να γίνει μέσα από ξαφνική επανάσταση, αλλά μέσω σταδιακής δημιουργίας εναλλακτικών δομών.
Αυτό σημαίνει τη δημιουργία μικρών, αυτάρκων κοινοτήτων που λειτουργούν παράλληλα με το υπάρχον σύστημα, αλλά ανεξάρτητα από αυτό. Με τον καιρό, αυτές οι κοινότητες μπορούν να επεκταθούν και να αποτελέσουν βιώσιμη εναλλακτική.
[HoI] Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το κίνημα;
[TS] Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η παρανόηση και η δαιμονοποίηση. Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τις βασικές αρχές και συχνά συνδέουν τον Εθνικοαναρχισμό με ακραίες ιδεολογίες, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επιπλέον, η εξάρτηση της σύγχρονης κοινωνίας από το κράτος και την τεχνολογία καθιστά δύσκολη τη μετάβαση σε πιο αποκεντρωμένα μοντέλα.
Πηγή: The House of Iconoclast
Απόδοση: ΚΚ

0 comments:
Δημοσίευση σχολίου