Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

| Τρίτη 28 Απριλίου 2015
«Πώς μπο­ρού­με να προ­χω­ρή­σουμε προς το μέλ­λον χω­ρίς ν’α­ντι­με­τω­πί­σου­με τα δυ­σά­ρε­στα γε­γο­νό­τα του πα­ρελ­θό­ντος; Δεν εί­ναι δυ­να­τό ν’α­γνο­ή­σου­με αυ­τό τον πό­νο. Δεν μπο­ρού­με να ε­πι­τρέ­ψου­με το σή­με­ρα που ζού­με να εί­ναι δέ­σμιο του πα­ρελ­θό­ντος. Η θλί­ψη του 1915 δεν εί­ναι υ­πό­θε­ση του πα­ρελ­θό­ντος, αλ­λά σημε­ρι­νή. Μπο­ρού­με να κα­τα­κτή­σου­με την ει­ρή­νη μό­νον ό­ταν α­πο­δε­χθού­με την ι­στο­ρί­α, αλλά την πραγ­μα­τι­κή ι­στο­ρί­α, ό­χι μια ι­στορί­α ε­πι­νο­η­μέ­νη και πα­ρα­ποι­η­μέ­νη σαν τη δι­κή μας» 

Χασάν Τζεμάλ, Τούρκος δημοσιογράφος ("1915: η γενοκτονία των Αρμενίων")

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, από τον φρικτό θάνατο 1.500.000 ανθρώπων και τον βίαιο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων από τις τις Οθωμανικές αρχές. Η εθνοκάθαρση των Αρμενίων ολoκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια και όσο και αν αποκρύπτεται ανά τα χρόνια από την Τουρκία και συγκαλύπτεται από τη Δύση, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξόντωση της σύγχρονης Ιστορίας. Η αρχή ξεκίνησε από το 1884 και η κατάσταση εντάθηκε τα επόμενα χρόνια, για να εισέλθουμε στην εποχή των Νεοτούρκων, όπου άρχισαν να συστηματικοποιούνται οι διαδικασίες εξοντώσεων. Οι Νεότουρκοι είχαν συστήσει "τάγματα θανάτου", και στο όνομα τόσο του Ισλάμ όσο και της διασφάλισης της οικονομικής ευρωστίας και των προνομίων τους, άρχισαν να αφανίζουν το αρμένικο/χριστιανικό στοιχείο. Η διαδικασία τουρκοποίησης περιλάμβανε μονάχα βίαιες μεθόδους, εκτός από θανάτους επίσης βιασμούς, εκτοπισμούς, απαγωγές κλπ. Το 1922, όταν η γενοκτονία είχε ολοκληρωθεί, είχαν απομείνει στην Τουρκία κάτι παραπάνω από 350.000 Αρμένιους.

Η πολιτική, η εξουσία, μπολιασμένη με τον θρησκευτικό και φυλετικό φανατισμό, αποτελεί την κυριότερη πηγή μίσους και οδηγεί σε κτηνωδίες όπως η αρμένικη γενοκτονία, ανάλογες των οποίων έχει γνωρίσει πολλάκις η ανθρωπότητα και έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα από αυτές. Προφανώς η Τουρκία αποτελεί έναν σεσημασμένο διώκτη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όμως ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο θύτης κάθε φορά, είναι ανάγκη να μη μένουν στη λήθη τέτοιες μαύρες σελίδες της Ιστορίας, αλλά να αναδεικνύονται με την πρέπουσα αποφασιστικότητα. Αποτελεί επίσης τέχνη και τέχνασμα της σύγχρονης επιστήμης της Ιστορίας να "στρογγυλεύει τις γωνίες" για χάρη της πολιτικής ορθότητας και ένα θύμα αυτής της έκπτωσης αποτελούν και οι Αρμένιοι, αφού το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας τους δεν έχει λάβει τις διαστάσεις που θα έπρεπε, την αναγνώριση, αποδοχή και υποστήριξη. Χρέος μας είναι να την αναδεικνύουμε για να μη συνεχίσει να παραμένει μια λεπτομέρεια στις σελίδες της Ιστορίας.

Αργύρης Στρατής
Χιλιάδες Αρμένιοι τότε πνίγηκαν σε ποτάμια, έπεσαν από γκρεμούς, σταυρώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί. Για ένα χρονικό διάστημα μάλιστα, η τουρκική ύπαιθρος ήταν γεμάτη με πτώματα Αρμενίων Πηγή: www.lifo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή