Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Θανάσιμη απειλή για τη Φύση ο σύγχρονος Άνθρωπος

| Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες με οικολογική ευαισθησία, καθώς η βιοποικιλότητα του πλανήτη απειλείται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο από την ανθρώπινη αλαζονεία. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την κωδική ονομασία "Ζωντανός Πλανήτης 2014", αναδεικνύει για ακόμα μία φορά το πρόβλημα της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων της Γης. Στα πλαίσια αυτά, είναι χαρακτηριστικό το ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια, ο πληθυσμός των άγριων ζώων έχει μειωθεί κατά 52%. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, όλο και περισσότερα ζώα, όπως ψάρια, πτηνά, θηλαστικά, αμφίβια και ερπετά είναι υπό εξαφάνιση. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού, τα οποία κατά τη χρονική περίοδο 1970-2010 γνώρισαν πληθυσμιακή μείωση της τάξεως του 76%, ενώ γεωγραφικά η σοβαρότερη μείωση σημειώνεται στη Βραζιλία με ποσοστό 83%. Ο σχετικός δείκτης, μέτρησε την εξελικτική πορεία περίπου 11.000 πληθυσμών από 3.000 είδη θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ψαριών και ερπετών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως για τη διατήρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής των αναπτυγμένων χωρών, δεν αρκεί η Γη, αλλά χρειάζονται πολλαπλοί πλανήτες. Το σχετικό καταστροφικό αποτύπωμα είναι πιο έκδηλο σε χώρες του δυτικού κόσμου - κατά κανόνα στις πιο πλούσιες, λόγω και της ταχείας αστικής επέκτασης. Πάνω από το ¼ της χερσαίας επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη αστικοποιηθεί. Οι Ευρωπαίοι ζούν περισσότερα χρόνια τώρα από ότι παλιότερα και οι περισσότεροι από μας ζούμε μόνοι μας, γεγονός που απαιτεί περισσότερo χώρο διαβίωσης από ότι παλιόίοτερα.. Επίσης ταξιδεύουμε σε πιο μακρινούς προορισμούς και καταναλώνουμε περισσότερα από κάθε αγαθό. Κατά τη δεκαετία 1990-2000, δομήθηκαν περισσότερα από 800 000 εκτάρια γης στην Ευρώπη. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, η αστική περιοχή θα διπλασιαστεί μέσα σε έναν μόλις αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, τότε η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,6 πλανήτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους, ενώ αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε. Μάλιστα, η παγκόσμια δημογραφική έκρηξη των τελευταίων 40 ετών (ο πληθυσμός της Γης διπλασιάστηκε, από 3,5 δισεκατομμύρια σε 7,2 δισεκατομμύρια τώρα, και αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2040), δεν έχει αφήσει καθόλου ανεπηρέαστη αυτή την εξέλιξη, αφού η "βιο-ικανότητα" (η διαθέσιμη επιφάνεια γης για να εξασφαλιστούν τα αγαθά) συνεχώς μικραίνει.

Πίσω από την καταστροφική οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου σε άλλες χώρες, κρύβεται μια μεγαλύτερη σε επικινδυνότητα και μαζικότητα κρίση, από την αλόγιστη εκμετάλλευση της Φύσης και την εξουσιαστική λογική του Ανθρώπου πάνω της. Οι οικονομικές δραστηριότητες λεηλατούν τη Γη και συμβάλλουν στην απώλεια μέρους της βιοποικιλότητας, υπονομεύοντας τον φυσικό θησαυρό που εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την τροφή μας, τον αέρα που αναπνεύουμε, το κλίμα και την ομορφιά του περιβάλλοντος. Από τη στιγμή που ο πολιτισμένος Άνθρωπος κοίταξε δίπλα του και συνειδητοποίησε ότι μπορεί να υποτάξει μέρος της Φύσης και των Ειδών της, έγινε ο κύριος υπαίτιος μιας καταστροφικής πορείας, δίχως όριο και τέλος. Ας ελπίσουμε να μη δούμε τα χειρότερα και παράλληλα ας προσπαθήσουμε να αφουγκρατούμε επιτέλους τον πόνο της Φύσης. Ίσως έτσι καταλάβουμε πόσο μεγάλο κακό της έχουμε κάνει.

Κώστας Κ.

1 comments:

Ανώνυμος at: 14 Δεκεμβρίου 2017 στις 1:59 π.μ. είπε...

Ο ανθρωπος ειναι η καταστροφη για την φυση

Nick warcore

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή