Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Τελικά, ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;

| Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014
Ερχόμενοι αντιμέτωποι με όλο και πιο βίαιες πραγματικότητες της ταραγμένης γης, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κινεί τον κόσμο; Είναι η υλική αναγκαιότητα, όπως την ανέλυσε ο Μαρξ και οι συν αυτώ; Ήρθε το τέλος των μεγάλων θρησκειών ή μήπως αυτές σιγοβράζουν, μέχρι να αναπτυχθούν σαν επιδημίες στα μυαλά των ανθρώπων και να ξεσπάσουν πάλι, δίχως να φαίνεται καμιά οριστική «θεραπεία» στον ορίζοντα; Μήπως οι ιδεολογίες είναι αυτές που καθορίζουν την αναλογία των δυνάμεων; Πώς «γεννιούνται» και «πεθαίνουν» τα μπλοκ εξουσίας;

Η ιστορία φαίνεται γραμμική, γιατί μ’ αυτή τη λογική τη συνέλαβε ο νους της εξουσίας. Αλλά η ύπαρξη των όντων και τα σημεία συνάντησής τους δεν είναι γραμμικά ούτε προβλέψιμα. Εκεί που θεωρείται ότι μια δύναμη έχει επικρατήσει, ξάφνου ανασταίνεται μια παλιά ή μια νέα στη θέση της. Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, η Δύση θεωρούνταν ότι είχε περάσει εν πολλοίς στον μετά-θρησκευτικό πολιτισμό – όπου η τεχνολογία, η λογική και το χρήμα ήταν οι μεγάλοι ρυθμιστές –, επιθυμεί να εμπλακεί και πάλι σε μια νέα σταυροφορία. Η πολιτισμένη Δύση ενδιαφέρεται να πηγαίνουν καλά οι δουλειές, να σπέρνει επιχειρήσεις και να θερίζει καταναλωτές για τα προϊόντα της. Ωστόσο, η εξ' ίσου πολιτισμένη Ανατολή αποδείχτηκε ότι δεν είναι εύκολο παιγνίδι στα χέρια της. Ο «ιερός πόλεμος» στον οποίο επιστρατεύεται γίνεται, για να διατηρηθούν τα όποια παλιά φέουδα και να αναβιώσουν τα μεσαιωνικά χαλιφάτα.

Πιθανότατα, κάτι τέτοιο στα αυτιά των εξουσιαζομένων της ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας να φαντάζει οξύμωρο. Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα διερωτώνται: πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται στην Ανατολή ιδεοληψίες και πρακτικές (σταυρώσεις, αποκεφαλισμοί, ανείπωτα βασανιστήρια), «νεκρές» εδώ και αιώνες; Καταρχάς, ας αναφέρουμε πως ομιλούμε για την επανεμφάνιση τέτοιων πρακτικών σε μια γενικευμένη κλίμακα, μιας και η Σαρία (ισλαμικός νόμος), απαντάται είτε εν μέρει είτε εν συνόλω σε ουκ ολίγες κρατικές οντότητες. Ως εκ τούτου, οι αποκεφαλισμοί, οι ραβδισμοί, οι λιθοβολισμοί κι οι υπόλοιπες… ανθρωπιστικές πρακτικές συνέβαιναν και συμβαίνουν. Ωστόσο, η χρήση τέτοιων μέσων ως εργαλείο πολέμου, υποταγής του αντιμαχόμενου, αλλά και ενδυνάμωσης στο θυμικό των υπηκόων τής εν λόγω πολιτικό-θρησκευτικής ιδεοληψίας, είναι σε μεγάλο βαθμό μια καθολική επιστροφή σε πολύ περασμένους αιώνες.

Εν τούτοις, για να μην εθελοτυφλούμε ιστορικά, οι νομαδικοί λαοί της ερήμου και της Μέσης Ανατολής, «εμπνεύστηκαν» τούτες τις μεθοδολογίες βασανισμού και δολοφονίας από την πολιτισμένη Δύση. Τα παραδείγματα αναρίθμητα. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο πως η δημιουργία μιας νέας θρησκείας όπως το Ισλάμ, είχε ως βασικό σκοπούμενο την σύνθεση πολιτικής δύναμης, για την υποδούλωση εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων νομάδων, ως αντίβαρο στις ευρωπαϊκές κι ευρασιατικές (βυζαντινή) αυτοκρατορίες και βασίλεια της εποχής. Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο, πως θα υιοθετούσαν μεθοδολογίες κρατιστών, δοκιμασμένες για αιώνες επί των κεφαλών των εξουσιαζομένων της χριστιανικής Δύσης. Ας μη γελιόμαστε, σε τόσο σημαντικά «δάνεια», οι κυρίαρχοι δεν φείδονται «ανιδιοτέλειας». Βεβαίως, είναι αδύνατον η ενδελεχής ανάλυση, που απαιτεί η συνθετότητα τέτοιων ζητημάτων, να συμβεί μέσα σε λίγες παραγράφους, ακόμη κι ολίγες σελίδες. Ομοίως, χρειάζεται χρόνος για μια λεπτομερέστερη παράθεση της αναρχικής άποψης για τα άνωθι ζητήματα. Επιφυλασσόμαστε λοιπόν για το εγγύς μέλλον.
 
Στην πράξη, οι αποφάσεις και οι κινήσεις, οι πόλεμοι και οι εκβιασμοί με τους χιλιάδες νεκρούς γίνονται για όλους τους λόγους του κόσμου. Δεν είναι μόνο η θρησκεία ούτε μόνο το κέρδος∙ είναι μια σύνθετη περιπλοκή παραγόντων, που ταρακουνούν τον πλανήτη σαν μια μεγάλη τεχνητή καταστροφή. Η απληστία, η δίψα για εξουσία και η εγκαθίδρυση όχι μίας νέας τάξης πραγμάτων, αλλά πολλών, δεν μπορεί να είναι αναίμακτες. Είναι επώδυνες κι ασφυκτικές, καθώς προσπαθούν να πνίξουν κάθε μορφή ελεύθερης ζωής. Με όπλα τον φανατισμό, τον έλεγχο, την παρακολούθηση κάθε κίνησης, τη διπλωματία και βέβαια τα νέα τεχνολογικά αποκτήματα κάθε είδους κατορθώνουν το ακατόρθωτο∙ να κάνουν απάνθρωπο το ανθρώπινο, λογικό το παράλογο. Αλλά δε θα κατορθώσουν να κάνουν ποτέ φυσικό το αφύσικο. Όσο οι τζιχαντιστές αποκεφαλίζουν ομήρους, άλλο τόσο και οι δυτικοί κυρίαρχοι, πωρωμένοι με την εξουσία «αποκεφαλίζουν» ή θέλουν να αποκεφαλίσουν, όποιον ακόμη έχει το κεφάλι ψηλά, για να βλέπει και να καταλαβαίνει.

Η πόλωση Ανατολής-Δύσης, θρεμμένη με προκαταλήψεις και τη διατήρηση ενός τείχους στην επικοινωνία, συντηρεί έναν διαρκή πόλεμο, που γεννά εξουσίες σαν την λερναία Ύδρα. Παύει η μια και γεννιέται η επόμενη. Μέσα απ’ τα συντρίμμια ενός δικτάτορα ή δημοκράτη πολιτικού ξαναγεννιούνται οι νέες σμέρνες, που θέλουν την παγκόσμια κυριαρχία με κάθε μέσο. Κι αυτή η διαιώνιση τρέφει γενιές φανατικών οπαδών, αποβλακωμένων υπηκόων, παραιτημένων απ’ τη ζωή και την ελευθερία ανθρώπων. Ωστόσο, μπορούμε να μην τραφούμε από τις σαθρές της τροφές, να αγνοήσουμε τις απειλές, να θυμηθούμε όσα θέλουμε στ’ αλήθεια κι όσα στ’ αλήθεια μας τρομάζουν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή