Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

The Slush Fundial 2014 *

| Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014
Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Βραζιλία γίνεται για λίγες μέρες το «κέντρο του κόσμου» αλλά και του... άρθρου μας. Μου έκανε εντύπωση το ότι η τελετή έναρξης ήταν αφιερωμένη στη «φύση» και τους Βραζιλιάνους πολίτες. Το παράδοξο; Στην κατεξοχήν «χώρα του ποδοσφαίρου», ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας! To Mundial - και τα Olympic Games 2016 - δόθηκαν στις πολυεθνικές σαν «ζεστό ψωμί» από τους πολιτικάντηδες της Βραζιλίας για την παραμονή τους στην εξουσία και δαπανήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια για την κατασκευή γηπέδων χωρίς να ευαισθητοποιηθεί κανείς για όσους εργάστηκαν και που ανάμεσά τους υπήρξαν νεκροί. Ως γνωστόν, τέτοιες διοργανώσεις ωφελούν μόνο τις πολυεθνικές, έτσι ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους και να διαφημιστούν τα προϊόντα τους, για να τρέξει ο υπερ-καταναλωτής, που δεν μπορεί να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην Βραζιλία.

Όπως ανέφερα παραπάνω, το Μουντιάλ αφιερώθηκε στη φύση. Και εδώ υπάρχει ένα παράδοξο, καθώς η διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας έχει ως αυτοσκοπό την κερδοσκοπία. Στην ζούγκλα του Αμαζονίου πολυεθνικές δρουν ανεξέλεγκτα στα δάση, κόβοντας συστηματικά τα δέντρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.  Επίσης, η Βραζιλία είναι γνωστό πως αποτελεί τον μεγαλοπαραγωγό του κακάο στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων φυτειών κακάο στην περιοχή Bahia ανήκει αποκλειστικά σε πλούσιους μεγαλοϊδιοκτήτες, που δεν κατοικούν καν στην περιοχή, αλλά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες προσπαθούν συνεχώς να αποκτήσουν τη δική τους γη και να την εκμεταλλεύονται οι ίδιοι. Όμως, καταδιώκονται από τους νταβατζήδες, με την βοήθεια της αστυνομίας αλλά και των μισθοφόρων της. Στις τεράστιες φυτείες, χρησιμοποιούνται μεγάλης ποσότητας δηλητηριώδη εντομοκτόνα, που προξενούν στους Βραζιλιάνους της περιοχής, καρκίνο, δερματοπάθειες, στειρότητα και διαταραχές στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Οι εταιρείες που παράγουν τα χημικά προϊόντα είναι: η BASF, η Bayer, η Shell και η Monsanto.

Η βιομηχανία της μόδας και αθλητικών ειδών δε θέλει να δαπανά αυτή, για να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της και δαπανά για να …μοστράρει τον κάθε φοροφυγά ποδοσφαιριστή σε διαφημίσεις και σε εκδηλώσεις των εγκληματικών οργανώσεων της FIFA και της UEFA. Άλλωστε πρέπει να ξεπουλήσουν τα προϊόντα για να αυξήσουν τα κέρδη! Για να διασώσουν την εικόνα και την φήμη τους, η Nike, η Adidas, χορηγοί των μεγαλύτερων εθνικών ομάδων ποδοσφαίρων και παρόμοιοι κολοσσοί, έχουν υιοθετήσει έναν δικό τους «κώδικα συμπεριφοράς». Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, οι γυναίκες φορούν σκουρόχρωμα ρούχα για να κρύβουν τους λεκέδες από αίμα! Παρακάτω θα δείτε την υπευθυνότητα των πολυεθνικών με τις μομφές και τα «σλόγκαν» που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι εταιρίες παίζοντας με την νοημοσύνη μας.

Adidas: «Οι «καλύτεροι» σε θέματα κοινωνικά και οικολογικά»: εκμετάλλευση, καθώς και άλλες παραβιάσεις, στα εργοστάσια των προμηθευτών.

Bayer: «Οι ικανότητες και η υπευθυνότητα οδηγούν στην επιτυχία»: εισαγωγή πρώτων υλών από εμπόλεμες περιοχές, χρηματοδότηση ανήθικων φαρμακευτικών πειραμάτων, πώληση επικινδύνων φυτικών δηλητηρίων, εκμετάλλευση και παιδική εργασία στα εργοστάσια επεξεργασίας πρώτων υλών.

Coca-Cola: «Παντού, όπου ασκούμε επιχειρηματική δραστηριότητα, θεωρούμε τους εαυτούς μας ως συνέταιρους της εκάστοτε κοινωνίας»: καταδίωξη φορέων εργασίας, εκμετάλλευση και παιδική εργασία, καταστροφή τους περιβάλλοντος.

McDonalds: «Ευαισθησία και δράση, προς όφελος των παιδιών όλου του κόσμου»: παιδική εργασία στην Αγγλία και σε εργοστάσια προμηθευτών στην Κίνα, εκμετάλλευση και καταστροφικές εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσια των προμηθευτών, ακραία κατανάλωση κρεάτων με αρνητικές οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες.

Monsanto: «Δημιουργούμε νέες ευκαιρίες»: παράνομη χρήση γενετικών μεταλλαγμένων, καταστροφική ανάμιξη φυσικών φυτικών ειδών με γενετικά μεταλλαγμένα, παρουσίαση ως ακίνδυνης της χρήσης ορμονών ανάπτυξης στα βοοειδή.

Nike: «Η αποστολή μας: Να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να απολαμβάνουν πάντα καλύτερη ποιότητα ζωής οι εργάτριες μας»: εκμετάλλευση, παιδική εργασία, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλες παρανομίες στα εργοστάσια των προμηθευτών.

Shell: «Ειλικρινά, ακεραιότητα καθώς και εκτίμηση και σεβασμός έναντι όλων των ανθρώπων»: χρηματοδότηση εμφύλιου πολέμου και εμπόριο όπλων, καταστροφή των βασικών υποδομών επιβίωσης στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, συνεργασία με στρατιωτικά καθεστώτα.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τροφή για σκέψη και εφαλτήριο αφύπνισης και αντίδρασης. Η δική μας συμβολή στην αλλαγή της κατάστασης, είναι επιβεβλημένη. Όσοι συμβιβάζονται με καταστάσεις όπως η παιδική εργασία, η σκλαβιά και η εκμετάλλευση, ο βασανισμός ζώων σε πειράματα και η καταστροφή του περιβάλλοντος, αναμφίβολα συνεργούν σε εγκλήματα. Είναι καθήκον μας εκτός των άλλων, να γυρίσουμε την πλάτη μας τόσο στις εταιρείες, όσο και στις εκδηλώσεις που χρησιμεύουν ως διαφήμιση αυτών.

Retrivo Corvo

* The Slush Fundial 2014:  A slush fund, colloquially, is an auxiliary monetary account or a reserve fund. However, in the context of corrupt dealings, such as those by governments or large corporations, a slush fund can have particular connotations of illegality, illegitimacy, or secrecy in regard to the use of this money and the means by which the funds were acquired.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή