Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Για κάθε ελευθερία του νου

| Δευτέρα 28 Απριλίου 2014
Την τέχνη την κουβαλάμε εφ' όσον αντιμετωπίζουμε τις αλήθειες μας. Είναι αυτή η ιδιαίτερη πραγματικότητα που δε νοιάζεται αν τη διαχειρίζεται η κοινή θέα, γιατί απλά γίνεται η κοινή θέα. Η αλήθεια, ιδιόχειρη και ενυπόγραφη, είναι ο χρόνος που διατίθεται για κάθε σχόλιο της ζωής. Είναι ένας κόσμος που καταλαβαίνεις, ενώ η τέχνη είναι ο κόσμος που σε καταλαβαίνει. Έρχεται και κάνει αυτό το σχόλιο γενίκευση.

Αυτό γίνεται με την τέχνη. Κάνει χρέη διαμόρφωσης. Έρχεται από έξω να εκφράσει το ανέκφραστο μέσα. Διακρίνεις την αντίφαση, διακρίνεις το αδιάκριτο κάθε στιγμής; Αν αντιληφθείς με συνειδητότητα την κάθε στιγμή, κινδυνεύεις να μη γνωρίζεις τίποτα. Να μην μπορέσεις να δεις το μοναδικό και το ξεχωριστό κάθε περίστασης, κάθε αιτίου και αιτιατού. Σα να έχεις όλο τον χρόνο κι εσύ τον τεμαχίζεις σε δευτερόλεπτα. Αν πάλι δεν συνειδητοποιήσεις την κάθε στιγμή με την παραπάνω έννοια, τότε κινδυνεύεις να ονειροπολείς μια ζωή που την αφουγκράζεσαι μόνο και δεν την ζεις με πνεύμα και οστά.

Η πολεμική είναι δυσδιάκριτη μιας και τα αισθητήρια στη μορφή της αλυσίδας που αρμόζουν στο ανθρώπινο κορμί, μάτια, όσφρηση, ακοή και αφή, είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, που δεν μπορεί παρά μόνο να βάλει κανόνες και σταθερές. Το να κατανοήσεις τον κόσμο σου και να του εξομολογηθείς το βάρος, αυτό που διαθέτει από την αρχή του ο άνθρωπος, είναι η καταιγίδα του νου με βαλέστρα έναν καθρέφτη. Μια ψυχογραφία. Μια εικόνα που γυρνάει πάνω σου και αποκρυπτογραφείται αλλά και αποκρυπτογραφεί τις δυσνόητες αλλά ορατές γραμμές του Εγώ με το Είμαι.

Το δυαδικό του διδύμου Τέχνη - Αλήθεια, είναι μια ακόμα χειραγώγηση. Αποκτά εξουσία και ενοχή αυτής της εξουσίας, όπως σχεδόν όλα τα δυαδικά παιχνίδια αυτού του κόσμου, με κορυφαίο αυτής της κυριαρχίας των ενστίκτων, της ποσότητας και της ποιότητας. Τι βαθιά θλίψη η πραγματικότητα...

Είμαστε οι αχαρτογράφητοι χρήστες μιας επιμηκυνμένης μελό ιστορίας με στιβαρά δεδομένα του χρόνου και χώρου, ή μήπως είμαστε το όνειρο μιας πεταλούδας που την βλέπουμε στο όνειρό μας να μας ονειρεύεται; Η νύχτα έχει γεμίσει φωτεινά ποτάμια. Το σκοτάδι χάνει έδαφος συνέχεια. Ο αέρας παρεμβάλλει με υψηλές συχνότητες ανάμεσα στις ανάσες σου και ο ύπνος σου έγινε καλωδιακός με εξάμηνες προσφορές. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να είσαι μ' έναν άνθρωπο και να μη σκέφτεσαι άλλον.

Αναρωτιέμαι ποιος φόβος με κυριεύει περισσότερο: ο φόβος ότι υπάρχει θεός ή ο φόβος ότι μπορεί και να μην υπάρχει; Συνεργία σε μια συνεχή ημιμάθεια. Είναι αισχρό να προωθείς τους αντιρρησίες επειδή δεν μπορούν να βρουν τι έχουν να ανακαλύψουν. Είναι αισχρό να τους καταδιώκεις επειδή έχεις εγκλωβιστεί σε μια πίστη αποστειρωμένη. Η ανησυχία και η επιμονή της σε ξαγρυπνάει κεντώντας την ιστορία της στο πρόσωπό σου. Σκιά, πληγή ανοιχτή του κάθε γιου του ανέμου, σου υπενθυμίζει την τέχνη που κάνει μια ιδέα μεγαλείο.

Έρωτας και θάνατος ή αγάπη και αιωνιότητα; Εν Αρχή είναι ο Λόγος. Η συνεχής επιβολή. Τι είναι αυτό που σε θανατώνει και βαθιά σε εγκυμονεί; Η ερημιά του είναι ή του Όλου;

Γυρνάς στο μυαλό σου ψάχνοντας παλιούς ήλιους και παλιά όνειρα, γιατί τα καινούρια δεν έχουν την ευφυία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στον όλεθρο της υπερφορτισμένης μνήμης. Καταλαβαίνεις ότι εσύ είσαι ο λαβύρινθος. Εσύ και ο μίτος, σε μια ισορροπία καταστροφής. Ούτε να χαθείς και να αγνοείσαι, ούτε να ελευθερωθείς. Σε μια ημιδιάσταση, σε μια ημιπληγική κατάσταση, με μοναδικό σύντροφο τον εγωισμό σου να προβάλλεται σαν την επόμενη διαφήμιση. Σου παραδίνουν το κλειδί της φυλακής σου. Ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αντισταθείς, αφού είσαι ο αρχιτέκτονάς της.

Καλημέρα κόλαση, μη με φοβάσαι. Είμαι φίλος και από διαλείμματα κάνω τον κομπάρσο, έτσι για λίγη δόση θεάματος, για λίγη δόση ζωής θανατηφόρας. Πριν απ' όλα να τιμήσουμε το όνειρο της ζωής. Μη χανόμαστε και γινόμαστε αγνοούμενοι του ίδιου μας του εαυτού. Σε αναμονή κάθε από καρδιάς πράξης για κάθε ελευθερία του νου.

*πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Saturnalia

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή