Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Ώρα το πιόνι να φάει τον βασιλιά

| Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013
Ρίχνοντας κανείς ακόμη και μια πρόχειρη ματιά στο ποια είναι η σημερινή… αλλά και η χθεσινή παρουσία του κόσμου, μπορεί πολύ εύκολα να δει πως η κοινωνική ανηλεής πραγματικότητα θυμίζει μια παρτίδα ...σκάκι γεμάτη με κανόνες... Μας αρέσει ή όχι, στο σκάκι υπάρχουν κανόνες που λένε πως σκοπός είναι η προστασία του βασιλιά από τους αντιπάλους. Γιατί πρέπει να προστατεύουμε όμως τον βασιλιά στο σκάκι;

Ο βασιλιάς, ορίστηκε απλά «βασιλιάς», από κάποιον που εφηύρε το «παιχνίδι», δίνοντάς του το μοναδικό «τιτλοδοτημένο» προνόμιο να τον προστατεύουν τα πιόνια και οι λοιποί πεσσοί. Σε αντίθετη περίπτωση η παρτίδα χάνεται και νικάει ο αντίπαλος. Κανόνες ξεκάθαροι που με ένα μαγικά περίεργο τρόπο μας μεταφέρουν στην πραγματικότητα… Εκεί, ο βασιλιάς άλλοτε σαν μονάρχης, σαν πρωθυπουργός, σαν δικτάτορας, σαν πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ακριβώς την ίδια προστασία από τα πιόνια (τους πολίτες) και τους πεσσούς (τα όργανα της εξουσίας). Η ζωή όμως δεν είναι ένα απλό παιχνίδι.

Γιατί τα «πιόνια» και οι «πεσσοί» επιμένουν και προστατεύουν τον βασιλιά στην ζωή μας; Η αλήθεια είναι πως και η κοινωνική πραγματικότητα είναι φτιαγμένη με τους όρους και τους κανόνες που φτιάχτηκε και το ζατρίκιον. Από την στιγμή που μπαίνεις στο παιχνίδι και ξεκινάς μια νέα μάχη, πρέπει να προστατεύσεις αυτόν που ο «εφευρέτης» τον παρασημοφόρησε με τον πιο σπουδαίο τίτλο και που σου δίνει εντολές για τις κινήσεις σου.  Μπορεί η ζωή του να μην έχει καμία παραπάνω αξία από την δική σου, μπορεί εσύ να είσαι ικανότερος από αυτόν αλλά και πιο τίμιος, όμως, εσύ πρέπει να είσαι αυτός που θα βγει πρώτος εκτός παρτίδας, ή μάλλον «εκτός πατρίδας» όταν έρθουν τα δύσκολα και κινδυνέψει να χαθεί η μάχη.

Τι θα γίνει όμως αν «πέσει» ο βασιλιάς στην πραγματικότητα; Μα, απολύτως τίποτα! Τα «πιόνια», πιστά στην συνέχεια του παιχνιδιού, ζουν με τον φόβο της καταστροφής σε περίπτωση που ο Βασιλιάς μείνει εκτός παιχνιδιού. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν τα πιόνια, είναι πως αν βγει εκτός ο βασιλιάς, το μόνο που θα κερδίσουνε θα είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο να διαμορφώσουν εκείνα τους νέους κανόνες του παιχνιδιού και παραταγμένα στην πρώτη γραμμή θα δώσουν όλα μαζί ενωμένα τις νέες μάχες απέναντι στους αντίπαλους βασιλιάδες…

Μπορεί οι κανόνες στο σκάκι να μην αλλάξουν ποτέ… αλλά μπορούν να αλλάξουν οι αρχές της ζωής μας. Με μία μικρή προϋπόθεση όμως, το ίδιο το πιόνι να φάει τον βασιλιά…

Νικόλας Αρλεκίνος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή