Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Guerilla gardening: ανατρεπτική κηπουρική

| Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014
Η Liz Christy, μια ανήσυχη οικολόγος, το 1973, στην Νέα Υόρκη αποφάσισε με μια παρέα φίλων της να αρχίσει να φυτεύει φυτά και λουλούδια μέσα στην γειτονιά της. Συγκεκριμένα, όπου μα όπου βρει! Παρτέρια, γούβες στην μέση του δρόμου, διαχωριστικές νησίδες, παρατημένα αυτοκίνητα, υπόνομοι και οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ...γλάστρα. Έβαλαν λοιπόν χώμα, σπόρους, φυτά και λουλουδάκια, μα προπαντός όρεξη και μεράκι, δημιουργώντας, κατά κάποιο τρόπο, μια μορφή αντίδρασης στην τσιμεντοποιημένη καθημερινότητα. Συμβολικά μεν, ουσιαστικά δε. Από τότε, δεκάδες οργανωμένες και πολιτικοποιημένες ομάδες ανά τον κόσμο, έχουν υιοθετήσει την τακτική του Guerilla Gardening, αναδεικνύοντας το οικολογικό ζήτημα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, τις ευρύτερες ανησυχίες τους ή οτιδήποτε άλλο κρίνουν!

Το ιδιότυπο αυτό αντάρτικο πόλεων αρχίζει να εξαπλώνεται και να βρίσκει πρόσφορο έδαφος ολοένα και περισσότερο στα αστικά κέντρα, εκεί όπου οι πολίτες υποφέρουν από την έλλειψη πρασίνου. Μπορεί τυπικά και νομικά να καθίσταται παράνομο, καθώς συνιστά πλημμέλημα (φθορά ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας), όμως δε σημαίνει ότι κάθε τι που θεωρείται αντίθετο στο νόμο είναι και λάθος να γίνεται. Προκλητικά ανατρεπτικό και ταυτόχρονα ελκυστικό, το πράσινο αντάρτικο πόλεων αποτελεί ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς τη συνειδητοποίηση ότι η ζωή και η ομορφιά πάνε μαζί και αποτελούν έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες, προσιτές στην κατάκτηση.

Όταν ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και κοινόχρηστος, τα πράγματα είναι απλά. Μαζεύεται μια ομάδα, παίρνουν μαζί τους σπόρους, λουλούδια, εργαλεία και φυτεύουν τον εκάστοτε χώρο. Αν όμως το μέρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, τι γίνεται; Εκεί, οι πανέξυπνοι guerilla gardeners, επιστρατεύουν τις γνώσεις τους από την φυσική καλλιέργεια με την μέθοδο Fukuoka, βάζουν μπόλικη φαντασία και το αποτέλεσμα είναι απλά εκπληκτικό. Φτιάχνουν μπάλες με χώμα και σπόρους, όπως στην μέθοδο Fukuoka και μετά σκαρφίζονται τρόπους, πως να πετάξουν αυτές τις μπάλες μέσα στον ιδιωτικό χώρο. Τις πετάνε με τα χέρια, φτιάχνουν μικρούς αυτοσχέδιους καταπέλτες, ακόμα και μικρά αερόστατα/μπαλόνια όπου τα φορτώνουν με σπόρους και τα αφήνουν ελεύθερα σε μια τοποθεσία και αυτά όπου καταλήξουν θα “σπείρουν” τους σπόρους τους. Για τα υπόλοιπα, φροντίζει η Φύση.

Αυτό είναι το Guerilla Gardening, μια συλλογική εργασία που προωθεί την αγάπη για το περιβάλλον, τη θέληση για ανανέωση, τη δίψα για ζωή. Μια μορφή διαφοροποίησης και αντίστασης, ουσιώδης και εναλλακτική, με οικολογικό και καλαίσθητο χαρακτήρα. Ενισχύει τις προσπάθειες για ανάδειξη του οικολογικού προβλήματος και συσπείρωσης ατόμων, γύρω απο τα κοινά μας προβλήματα. Η δράση αυτή μπορεί να μεταλαμπαδευτεί μαζικά στην σημερινή νεολαία! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι βγούμε στην γειτονιά μας.

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή