Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Η τέχνη του Stencil

| Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013
Αφορμή για την ανάρτηση αυτή στάθηκε η προτροπή αναγνώστη μας να προβάλλουμε τόσο το stenciling art, όσο και κάποιες σελίδες με πολιτικοποιημένο stencil. Να αναφέρω ότι ασχολούμαι γενικά με την τέχνη του δρόμου - όχι απαραίτητα πολιτικοποιημένα σχέδια - εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Σαφώς και η τέχνη του stencil δεν είναι ελληνική. Αν αναζητήσουμε την καταγωγή της, πηγαίνουμε στην Ανατολή και στις μακρινές Κίνα και Ιαπωνία, όπως και στα νησιά Φίτζι, στα οποία οι γηγενείς ετοίμαζαν τα πρώτα stencils, ανοίγοντας οπές σε μια επιφάνεια από μπανανόφυλλα ενισχυμένη με ίνες και μετά πέρναγαν μια φυτική βαφή μέσα από τις οπές τυπώνοντας το ύφασμα.

Όμως το σημερινό stencil αποτελεί μια εξέλιξη, η ανάγκη του οποίου προέκυψε από τον διακοσμητικό χαρακτήρα του σε κάρτες, βιβλία, αφίσες αλλά και τοίχους δωματιών και διάφορων χώρων, και σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό, τόσο ως προς το υλικό που χρησμιοποιείται, όσο και ως προς τον σκοπό που επιτελεί. Το χαρακτηριστικό του ως "μέσο του δρόμου" είναι ότι δεν έχει νόημα αν δεν αναπτύσσεται σε δημόσιο χώρο, καθώς στόχος είναι να μοιραστούν το μήνυμά του όσο το δυνατό περισσότεροι αποδέκτες. Από εκεί και πέρα, το stenciling περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία μορφών και τεχνικών, πέρα αν θέλετε και από το τυποποιημένο Α4 με ένα σκίτσο ή κάποια γράμματα.

Με το stencil δίνει κανείς χρώμα στους γκριζαρισμένους τοίχους, διεξάγοντας παράλληλα έναν ιδιότυπο "πόλεμο" ενάντια στην εμπορευματοποίηση που προέρχεται από τη διαφήμιση και το "επίσημο δόγμα" των ΜΜΕ. Εξ' ού και η χρησιμοποίηση πολλές φορές των λογοτύπων των εταιρειών με παραφράσεις, ώστε το μήνυμα που διαδίδεται μέσω του stencil να είναι πολύ πιο άμεσο και ευδιάκριτο.

Βεβαίως, η πολιτική είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με το stencil, και πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε. Πολλές πολιτικές ομάδες προτιμούν το stencil από το ξερό σπρέι, καθώς είναι πιο παραστατικό και μάλιστα γίνεται σε λιγότερο χρόνο. Άλλωστε, όπως και το σπρέι, το stencil ταιριάζει και στη λογική της Αυτόνομης Δράσης που είναι δυνατό να πραγματοποιείται και από ένα μόλις άτομο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα μικρό σύνθημα, μια εικόνα ή και συνδυασμό των δύο. Το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για την όλη διαδικασία χάραξης κλπ είναι ένα κοπίδι με όσο το δυνατόν σκληρή λαβή και κοφτερή λεπίδα, και ένα σκληρό χαρτόνι ή ένα φιλμ ακτινογραφίας. Οι γραμματοσειρές αλλά και οι γραμμές του σχεδίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο χοντρές για να μη "σπάζουν" και από εκεί και πέρα ο καθένας βάζει την ευρηματικότητά του για να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στις σελίδες που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε αρκετά καλά σχέδια για να ξεκινήσετε τα δικά σας stencils. Stencils Revolution  | Stencil Revolution Forum

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή