Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Πνιγμένοι στο πλαστικό

| Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018
Περίπου πεντακόσια χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας, στη θάλασσα της Τασμανίας, βρίσκεται το απομονωμένο παρθένο νησί Lord Howe, το οποίο αποτελεί το σπίτι της μεγαλύτερης αποικίας θαλασσίων πτηνών στη γη αλλά και μιας οδυνηρής ιστορίας πλαστικής ρύπανσης εδώ και λίγα μόλις χρόνια.

Η ευημερία των θαλάσσιων πτηνών είναι ένας βασικός δείκτης της κατάστασης της υγείας του πλανήτη μας και είναι αλήθεια ότι τα πτηνά αυτά είναι ευάλωτα στην κατανάλωση πλαστικού. Στο νησί αυτό βρίσκονται περισσότερα από διακόσια διαφορετικά είδη τέτοιων πτηνών και ο κίνδυνος είναι πλέον μεγάλος, ακόμα και για την εξαφάνιση κάποιων από αυτά.

Το ντοκιμαντέρ "Drowning in Plastic", παρουσιάζει τη φρικιαστική αυτή πραγματικότητα. Μια ομάδα επιστημόνων παρακολουθεί τα πτηνά από τα πρώτα τους βήματα, όταν είναι ακόμα τριών μηνών και δεν έχουν αντικρύσει καν τη θάλασσα. Τα εξετάζουν, αναγκάζοντάς τα να αποβάλλουν το νερό και το φαγητό που έχουν καταναλώσει και διαπιστώνουν ότι αυτό περιέχει αρκετά κομμάτια πλαστικού, από είκοσι στην καλύτερη, ως διακόσια εξήντα στη χειρότερη περίπτωση. Από μικρά ακόμη, οδηγούνται σταθερά στο θάνατο. Η ίδια ομάδα, κάνοντες περιπολίες στην παραλία, συγκεντρώνει τους νεοσσούς, οι οποίοι είναι πολύ αδύναμοι και ζυγίζουν υπερβολικά για το σχήμα τους, επειδή ακριβώς έχουν αρκετό πλαστικό στον οργανισμό τους.

Την τελευταία δεκαετία έχουν προστεθεί ακόμα είκοσι εκατομμύρια τόνοι πλαστικών στους ωκεανούς. Συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από πενήντα δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών, για να μην αναφερθεί κανείς στα μικροπλαστικά που τα τελευταία χρόνια ξεκινούν να γίνονται αντικείμενο έρευνας. Το μέλλον της ανθρωπότητας και όλης της ζωής στη γη αναμένεται πράγματι δυσοίωνο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2050 προβλέπεται να υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Οι παραλίες ήδη κατακλύζονται από απορρίμματα. Οι ύφαλοι δηλητηριάζονται από πλαστικό βαφής, ενισχύοντας έναν εντελώς νέο τρόπο μεταφοράς ασθενειών που μέχρι στιγμής ούτε καν σκεφτήκαμε.  Και εδώ, στο δικό μας μολυσμένο στοιχείο, βρισκόμαστε εκτεθιμένοι στα άγνωστα αποτελέσματα του πλαστικού που εισέρχονται στο σώμα μας μέσω του αέρα, του ύδατος και των τροφίμων. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι λόγω της παραγωγικής και καταναλωτικής μανίας είναι πολύ αργά για να αλλάξει η κατάσταση.

Κι όμως, παραδείγματα που μπορείτε να δείτε στο βίντεο, όπως αυτού του σέρφερ από το Σίδνευ που έχει ανακαλύψει δικούς του τρόπους για τη συλλογή απορριμάτων από τα ποτάμια, ή του Ινδονήσιου, ο οποίος έχει καταλήξει σε μια διαλυτή εναλλακτική λύση για το πλαστικό, δίνουν την ελπίδα ότι αν αλλάξει η νοοτροπία και ενισχυθεί η καινοτομία λύσεων, αν πιστέψουμε και γίνουμε πρώτα εμείς η αλλαγή που περιμένουμε να δούμε στον κόσμο, τότε σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σταδιακά σε κάτι καλύτερο.

Δείτε το ντοκιμαντέρ από τον παρακάτω σύνδεσμο: [Drowning in Plastic]

Κώστας Κ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή