Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Όχι στα χειμερινά ολυμπιακά παιχνίδια του Sochi

| Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014
Sochi: πόλη της Ρωσίας, στα νότια της χώρας και στην ανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, που βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Πάνω της έχει πέσει όλο το κύκλωμα που εμπορεύεται τον αθλητισμό μέσα από τη γελοιότητα που ακούει στο όνομα "ολυμπιακοί αγώνες". Ένα πολυδιαφημισμένο γεγονός, το οποίο κρύβει πίσω από τη βιτρίνα και το φανταχτερό περιτύλιγμα αρκετή φτώχεια, αίμα, απαγορεύσεις και καταστολή. Οι φετινοί χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες δε διαφέρουν ως προς το μήνυμα που περνούν από κάθε εγχείρημα που βαφτίζεται "ολυμπιακό", με ένα πνεύμα που όχι μόνο δε συνδέεται με την αρχαιοελληνική σημειολογία του όρου, αλλά αντίθετα κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Είναι όμως σημαντικό να εξατομικεύσουμε, στην περίπτωση του Sochi, και της ρωσικής καμπάνιας, που για να στήσει αυτό το υπερθέαμα, δαπάνησε συνολικά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολλάρια, προϊόν διαφθοράς και υπερτιμολογήσεων, που πολλαπλασίασαν την αρχική εκτίμηση και εκθέτουν μπροστά σε μεγάλα σκάνδαλα τον Πούτιν και τη χώρα του.

Όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση (τραγικό παράδειγμα και αυτό της Ελλάδας και του αντίστοιχου "ονείρου"), όλες οι αυτές οι κατασκευές, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, θα μείνουν για να ξεμπροστιάζουν ακόμα περισσότερο τους εμπνευστές τους, δίπλα από τις παραγκουπόλεις - προάστια του Sochi. Παρ' όλα αυτά, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ως το τέλος με τους αγώνες, και όσοι τον αμφισβήτησαν έχουν ήδη εκτοπιστεί, μέχρι και με φυλακίσεις. Όσοι επωφελήθηκαν, δηλαδή μια κάστα προνομιούχων αυλικών του, απολαμβάνουν τους καρπούς της μπίζνας. Και τα τσιμέντα δεν στέγνωσαν ακόμη...

Πέρα από την κατασπατάληση, αξίζει να σταθούμε στην πολιτική του Πούτιν απέναντι σε όσους διαφώνησαν με τις επιλογές του. Δε χρειάζεται ιδιαίτερα αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η Ρωσία σήμερα βιώνει και η ίδια μια ανάλογη στυγνή δικτατορία με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο. Η παραπλάνηση που υπάρχει επειδή "ο κόσμος έχει να φάει σε σχέση με την εποχή του κομμουνισμού", ή επειδή "ο κόσμος αισθάνεται περισσότερο ασφαλής", ή επειδή τα νούμερα φωτογραφίζουν το καπιταλιστικό όνειρο στις καλές του στη χώρα, μόνο στάχτη στα μάτια είναι. H Ρωσία αποτελεί ένα κρατικό τερατούργημα, με σαφή αυταρχική και δικτατορική εσωτερική πολιτική, που διώκει κάθε διαφορετική φωνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φυλάκιση μελών του συγκροτήματος Pussy Riot και αξιοσημείωτη η υποκριτική αποφυλάκιση μόλις λίγους μήνες πριν τους χειμερινούς αγώνες, για τα μάτια του κόσμου. Το ίδιο συνέβη και με το πλήρωμα της Greenpeace, και τον Χορντοκόφσκι. Γενικότερα και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το ζήτημα "ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες", στην περίπτωση της Ρωσίας, είναι διαχειρίσιμο με υποκριτικό τρόπο, συνεχίζοντας την κομμουνιστική παράδοση του παρελθόντος.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην "προνομιακή" μεταχείριση που επέδειξαν οι ρωσικές αρχές στα αδέσποτα ζώα, για το "καλό" και την "ασφάλεια" των τουριστών. Όπως και στην Ουκρανία πριν δύο χρόνια στο Euro, έτσι και εδώ, επιστρατεύτηκαν οι μπόγιες προκειμένου να "καθαρίσουν" την πόλη από τους "ανεπιθύμητους". Οι εκκαθαρίσεις περιλάμβαναν ομαδικές δολοφονίες σκύλων και γάτων με τη μέθοδο της ευθανασίας, οπως και απομακρύνσεις τους σε άλλες περιοχές.

Όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη η μη στήριξη, με κανέναν τρόπο και κανένα μέσο, των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων. Να διαδόσουμε το μήνυμα παντού. Να μη συνδράμουμε στη φιέστα της ντροπής. Γιατί οι ολυμπιακοί αγώνες, αποτελούν ντροπή για το υγιές αθλητικό πνεύμα, και η κυβέρνηση της Ρωσίας, ντροπή για το λαό της. 

Αργύρης Στρατής

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή