Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Anders Bjorler - Antikythera

| Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013
Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Ο Anders Bjorler είναι γνωστός από τη θητεία του στους Σουηδούς At the Gates και The Haunted, δύο γκρουπ που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην ακραία μεταλλική σκηνή. Ωστόσο, η πρώτη του προσωπική δουλειά λίγη σχέση έχει σε μουσικό επίπεδο με τα δύο προαναφερθέντα σχήματα. Βασικά αυτό που μου κίνησε την περιέργεια ώστε να ακούσω το "Antikythera" ήταν ο τίτλος του album, σε συνδυασμό με το tracklist και το εξώφυλλο. Γρήγορα ήρθα αντιμέτωπος με μια έκπληξη. Η κυκλοφορία είναι αποκλειστικά instrumental και θυμίζει καθ' όλη τη διάρκεια ακρόασής της κάτι από soundtrack. Καθόλου στίχοι και φωνές λοιπόν, με τον γνωστό μηχανισμό των Αντικυθήρων να φιγουράρει σε μια πιο μοντέρνη εκδοχή του στο εξώφυλλο, και τίτλους όπως "The Callipic Cycle", "The Exeligmos Cycle", "Decree of Canopus", να μας θυμίζουν εκείνο το περίεργο πράγμα που βρέθηκε το 1900 στο ελληνικό νησί από δύτες και θεωρείται από τους επιστήμονες ως ο πρώτος υπολογιστής στην ιστορία, καθώς χρονολογείται από το 87 π.Χ.

Περνώντας στο κυρίως μέρος, το album κυλάει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με τις συνθέσεις να απαρτίζουν εκτός από αυτοτελείς μουσικές ιστορίες, και ένα ομοιογενές σύνολο, ένα προοδευτικό ταξίδι, αρκετά ατμοσφαιρικό και με έντονη μελωδικότητα, στο οποίο κυριαρχεί ο πλουραλισμός και η εναλλαγή συναισθημάτων, κάτι που μεταδίδεται ανάλογα και στον ακροατή. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη δημιουργία που εμπλουτίζεται από όργανα όπως το σαξόφωνο, το πιάνο, το mellotron, και που παρά την απουσία φωνητικών, φαίνεται εξίσου γεμάτη, ώριμη και ολοκληρωμένη.

Αν θα θέλαμε να κατατάξουμε το "Antikythera" σε ένα μουσικό είδος - αν και είναι αλήθεια πως θα το αδικούσαμε - θα λέγαμε πως η βάση του είναι το μελωδικό rock σε ύφος μπαλάντας, με κάποια progressive, folk, ακόμα και jazz στοιχεία. Όμως τι σημασία μπορεί να έχουν οι ταμπέλες, όταν από το εναρκτήριο "Lost in the depths" μέχρι το δωδέκατο "The Pulse of the Universe", γινόμαστε συνοδοιπόροι ενός μαγευτικού ταξιδιού που θέλουμε μετά το τέλος του να ζήσουμε ξανά και ξανά από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα;

Κώστας Καφρίτσας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή