Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Η σφαγή των παραδοσιακών κοινωνιών

| Τρίτη 21 Μαΐου 2013
Στη Βραζιλία, ινδιάνοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, φτερά και το γνωστό πιατάκι που τρυπάει τα χείλη (πρωτόγονο piercing), «κατέλαβαν» το κοινοβούλιο της χώρας. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκχερσώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους ώστε να φτιαχτεί υδροηλεκτρικό φράγμα. Τελικά η κυβέρνηση, παρά τις διαμαρτυρίες των αυτοχθόνων φυλών, αποφάσισε την κατασκευή του φράγματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραδοσιακούς πολιτισμούς των Ινδιάνων. Οι Ινδιάνοι αποχώρησαν, αλλά τον γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία ενός γέρου ινδιάνου που περίλυπος για την απόφαση έχει σωριαστεί σε μια καρέκλα και κλαίει. Η φωτογραφία αυτή αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την απόγνωση όλων των παραδοσιακών κοινωνιών έναντι της επέλασης της μπουλντόζας που συμβολίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη…

Ο Αμαζόνιος μαζί με την Σιβηρία είναι οι τελευταίοι πνεύμονες της Γης. Στις άλλοτε απέραντες δασικές εκτάσεις του Αμαζονίου ζούσαν κάποτε εκατοντάδες φυλές ιθαγενών. Σήμερα οι ινδιάνοι, σπρωγμένοι από την μπουλντόζα της ανάπτυξης και τους χρυσοθήρες που καταπατούν την Γη τους, αναζητούν ένα μέρος ελεύθερο να συνεχίσουν την ζωή που γνώριζαν οι πατέρες τους.

Όμως η κυβέρνηση της Βραζιλίας χρειάζεται τον Αμαζόνιο. Μεταμορφώνει τα δάση σε βοσκοτόπια και ευνοεί τους χρυσοθήρες. Υπολογίζεται ότι μια έκταση δάσους ίση με το Βέλγιο χάνεται κάθε χρόνο. Μια ανεπανάληπτη οικολογική καταστροφή και μια γενοκτονία σε εξέλιξη… Εκατοντάδες είδη φυτών και δέντρων -με πιθανόν άγνωστες φαρμακευτικές ιδιότητες- χάνονται κάθε μέρα και μαζί με το δάσος χάνονται και οι άνθρωποι του δάσους, οι γλώσσες και οι κουλτούρες τους. Η επιστήμη χάνει κάθε μέρα έναν ανυπολόγιστο θησαυρό μελέτης και η ανθρωπότητα χάνει τον έναν από τους δυο πνεύμονές της…

Κάπου εδώ ανακύπτει το αιώνιο ερώτημα. Πού τελειώνει η ανάπτυξη; Ο άνθρωπος είναι για την οικονομία ή η οικονομία για τον άνθρωπο; Κάθε σύστημα δημιούργησε έναν τύπο ανθρώπου. Οι προκαπιταλιστικές κοινωνίες ήταν βασισμένες στη φυσική ιεραρχία, στην αριστοκρατία της ανδρείας και του αίματος. Καθώς το εμπόριο έπαιζε έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνική ζωή, οι άνθρωποι που κατείχαν το χρήμα ανελίσσονταν στην κοινωνική πυραμίδα. Οι άλλοτε κατάπτυστοι τοκογλύφοι και αργυραμοιβοί του μεσαίωνα, οι δανειστές των Βασιλιάδων, έγιναν σήμερα οι βασιλιάδες των δανείων. Ο καπιταλισμός στο απόγειο της εξέλιξής του παραδίδει έναν βρωμερό και σιχαμένο τύπο ανθρώπου. Έναν άνθρωπο αποκομμένο από παραδόσεις και πιστεύω. Έναν άνθρωπο που σκέφτεται και ορίζει τα πάντα με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Αυτός ο τύπος ανθρώπου και το καπιταλιστικό σύστημα που τον δημιούργησε είναι υπεύθυνο για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας.

Από την Ιερισσό και την Κερατέα, μέχρι τον Αμαζόνιο, από τα Ελληνικά χωριά με τις κεραμοσκεπές, μέχρι τις αχυρένιες καλύβες του Αμαζονίου, οι παραδοσιακές κοινωνίες, οι τελευταίες που κρατούν ζωντανή την πίστη ότι ο άνθρωπος είναι μέρος του οικοσυστήματος και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την φύση, αντιστέκονται στην μπουλντόζα του καπιταλισμού που μετράει τα πάντα με δολάρια και Ευρώ.

πηγή: Εδώ Ελλάς via Yousay.gr

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή