Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Living Utopia: το αναρχικό κίνημα στον ισπανικό εμφύλιο

| Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
Πάει αρκετός καιρός από την τελευταία μου ανάρτηση στην ιστοσελίδα. Προβλήματα υγείας μου είχαν στερήσει αυτή τη δυνατότητα, όμως τώρα όλα είναι καλύτερα. Φίλες και φίλοι αναγνώστες, σήμερα θα πάμε αρκετά χρόνια πίσω, στα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου, μιας ιστορικής τομής για τη χώρα, η οποία γνώρισε μέσα σε τρία χρόνια απίστευτη φρίκη και διχασμό, μια φρίκη η οποία συνεχίστηκε πολλά χρόνια μετά τη λήξη του, μέσα στις ισπανικές φυλακές. Πάντως, το 1939 έλαβαν τέλος οι εχθροπραξίες με νίκη του Φράνκο και των Εθνικιστών, με την καθοριστική υλική και έμψυχη συνεισφορά της Ιταλίας και της Γερμανίας. Παρά τη σημαντικότητά του, ο Ισπανικός Εμφύλιος παραμένει ένα άγνωστο κομμάτι για τους Έλληνες, μια θα λέγαμε επίσης "σκοτεινή περίοδος", ίσως κάτι ανάλογο και με τον Ελληνικό Εμφύλιο. Υπήρξε ένα προοίμιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια αδιάκοπη μάχη υπό το άγρυπνο βλέμμα τόσο της Κομμουνιστικής Διεθνούς όσο και του γερμανοϊταλικού Άξονα.

Οι λόγοι που η χώρα οδηγήθηκε σε εμφύλια σύγκρουση ήταν ταξικοί (συγκρούσεις αγροτών και εργατών βιομηχανιών με μεγαλοιδιοκτήτες), θρησκευτικοί (επίσημη Καθολική Εκκλησία και αντικληρικαλιστές) αλλά και τοπικιστικοί (ολόκληρες περιοχές που διεκδικούσαν αυτονομία, όπως η Καταλωνία και η Βασκωνία).

Οι ιδιαιτερότητες του πολέμου πολλές. Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι προς μελέτη είναι αυτό της συμμετοχής του αναρχικού κινήματος στη συμμαχία των Δημοκρατικών. Μια συμμετοχή που ελάχιστα υπήρξε έμπρακτη σύμπραξη, στην ετερόκλητη αυτή συμμαχία κομμουνιστών, φιλελεύθερων και αναρχικών. Άλλωστε, είναι γνωστές οι συγκρούσεις μεταξύ αναρχικών και κομμουνιστών, που υπήρξαν καθοριστικές μέχρι και για την έκβαση των γενικότερων συγκρούσεων. Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος θεωρώ μελέτης των δομών του αναρχισμού στην ιστορία του υπήρξε αυτή η περίοδος. Άλλωστε, τόσο η ακμή, όσο και η αποτυχία του αναρχικού κινήματος να διαχειριστεί τη δύναμή του, είναι ιδιαίτερα έκδηλες σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την περίοδο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Juan Gamero είναι το "Living in Utopia" ("Ζώντας την Ουτοπία"), το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις 30 επιζώντων - πρωταγωνιστών του Εμφυλίου, που διηγούνται τα γεγονότα, με έναν ιδιαίτερα συναισθηματικό και συγκινητικό τρόπο. Κολλεκτιβοποίηση αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κατάργηση του χρήματος ως μέσου συναλλαγών, εξισώσεις δικαιωμάτων, συλλογικότητες εργατών που σε αριθμό έφταναν σε συμμετέχοντες τα 7.000.000, κάποιοι σταθμοί στα πεπραγμένα με πρωτοβουλία αναρχικών.

Στα πλαίσια της αναζήτησης, σας παραθέτω το ντοκιμαντέρ αυτό με ελληνικούς υπότιτλους. Μια εξαιρετική και αποκαλυπτική δουλειά που καταρρίπτει αρκετούς μύθους και μας δίνει μια ιδιαίτερα καθαρή θεώρηση του αναρχικού κινήματος της εποχής.

Rome - Panzerschokolade

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή